În luna octombrie 2023 se vor realiza o serie de activitati prin proiectele SEE și norvegiene – Timișoara Capitală Culturală 2023, ale Universității Politehnica Timișoara:
- Timișoara – from today’s cultural capital to the city of the future. Design the future of your city:
Până în 3 octombrie 2023, toţi elevii și studenţii care au talent artistic, sunt creativi și vor ca ideile lor să conteze în comunitatea în care trăiesc, pot realiza o lucrare artistică de orice fel (machetă, desen, pictură, colaj etc) în care să ilustreze imaginea orașului viitorului, așa cum și-l imaginează.
Lucrările realizate vor fi predate în data de 3.10.2023 la sediul Bibliotecii UPT (Bulevardul Vasile Pârvan 2 B) – CCOC, in intervalul orar 8.00-16.00. (Persoană contact: Cristina Hălbac, tel. 0722 75 40 45, email: cristina.halbac@upt.ro). Expunerea lucrărilor va fi în holul central al Bibliotecii UPT in perioada 10.10.2023-22.10.2023 într-o expoziţie publică.
Vernisajul expoziţiei va avea loc in data de 10.10.2023, ora 10.00 în sala Polivalentă situată la parterul Bibliotecii UPT, unde vor lua cuvântul personalităţi din administraţia locală, personalităţi de cultură ale orașului și reprezentanţi de seamă din domeniul educaţiei.
Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la director proiect: ș.l. dr. ing. Rareș Hălbac Cotoară Zamfir, email: rares.halbac-cotoara-zamfir@upt.ro sau accesând pagina de Facebook a proiectului (numită The city of the future).
- Conferinta Internațională interdisciplinară și expoziția: Re-imaginarea orașului de la fereastra, 13.10.2023 (vineri), ora 10.00 – Sala Polivalenta (Biblioteca UPT – parter):
Conferinţa îşi propune să reunească specialişti care prin profesiile lor deservesc dezvoltarea oraşului – psihologi, arhitecţi, ingineri, autorităţi locale etc, în vederea unui schimb de bune practici, dar şi cu obiective precum: întărirea relaţiilor dintre specialişti din diverse domenii în vederea cooperării interdisciplinare, dar şi promovarea profesiilor care deservesc starea de sănătate mentală, precum şi dezvoltarea personală a cetăţenilor, precum profesia de psiholog, în rândul profesiilor indispensabile pentru dezvoltarea oraşelor. Conform feedback-urilor de pana acum, la eveniment vor lua parte reprezentanti ai tuturor facultatilor UPT, in special persoane care deruleaza diverse proiecte pe care doresc sa le prezinte la conferinta, realizandu-si astfel si indicatorii de diseminare.
Expozitia presupune lucrari realizate la un workshop ce a avut loc in luna mai 2023, unde peste 40 tineri din Timisoara, dar si din alte orase ale tarii, au transformat prin diverse procedee artistice, fotografii realizate de la ferestre ale orasului, astfel incat sa imbunatateasca imaginile tinand cont de propriile lor perspective asupra viitorului orasului.
- Workshop Internațional – Empowering young citizens as providers of urban culture și Vernisajul expozitiei „Cultura de-a lungul apei”, 16.10.2023 (luni), ora 10.00 – Sala Polivalenta (Biblioteca UPT – parter):
Atelierul îşi propune să reunească specialişti din domeniul psihologiei şi domenii conexe psihologiei (educatie, coaching, dezvoltare personala) în vederea unui schimb de bune practici, dar şi cu rolul de a promova profesiile care deservesc starea de sănătate mentală, precum şi dezvoltarea personală a cetăţenilor.
Expozitia ,,Cultura de-a lungul apei” presupune o serie de picturi cu cladiri de patrimoniu ale Timisoarei situate pe malul Begai, realizate de studenti ai Facultatii de Arhitectura (UPT), dar si de elevi de la Liceul Lenau si Liceul de Arte Plastice din Timisoara.