Ce înseamnă să activezi în voluntariat? La ce mă ajută pe mine? Hai să încercăm să răspundem la aceste întrebări din 3 puncte de vedere:
1. Voluntariatul și cariera
În momentul de față, există firme care nici măcar nu stau de vorbă cu tine dacă nu ai făcut voluntariat, indiferent de domeniul în care activezi. Pentru cunoștințele pe care le înveți la facultate există diplome, care să le ateste. Dar cel mai mult, pe angajator îl interesează să poți să lucrezi cu oamenii, să poți rezolva problemele pe care le întâmpini sau, altfel spus, să fii descurcăreț.
Aceste aptitudini nu sunt atestate de diploma de facultate, ci prin voluntariat. Și asta pentru că, făcând voluntariat, înveți în primul rând cum să lucrezi în echipă. Înveți să faci tot felul de lucruri, care, la prima vedere, ți se par amuzante: să scrii un proiect, să coordonezi o activitate, să conduci o echipă. Lucruri pe care, dacă ajungi să lucrezi chiar și într-o corporație, ți se va cere să le faci. Diferența este că acum încă ai voie să greșești. Nu o sa vină nimeni să te certe că nu ai respectat un termen limită, că nu ai îndeplinit un task sau că ai renunțat pe ultima sută de metri. În schimb, vei învăța să abordezi fiecare situație într-un mod cât mai corect, ceea ce îți va fi de mare folos în momentul în care te vei angaja în câmpul muncii, unde greșelile se plătesc. Nu spunem că voluntariatul este cheia unei afaceri sau a unui job de succes, dar cu siguranță este un pas în plus făcut pe drumul cel bun.
Am auzit recent pe cineva spunând „Nu intru în ligă, am auzit că e o pierdere de vreme”. De la cine ai auzit asta, dragul nostru/draga noastră? Persoane din acea organizație sau oameni care nu au nicio treabă cu voluntariatul ți-au spus aceste lucruri? De ce nu vii să îți dai singur cu părerea? Pierzi ceva dacă încerci?
2. Voluntariatul și rețeaua de cunoscuți
Făcând voluntariat, într-o organizație din COSPol, intri în contact cu oameni din toată Politehnica sau chiar din toată țara. Ce înseamnă asta? Înseamnă că îți vei face prieteni în toate organizațiile; și, bineînțeles, dacă vei avea nevoie de ajutor cu ceva, la cine vei apela? La prieteni.
3. Voluntariatul și studenția
Reprezentare, statut, prieteni, teambuilding, ședințe de Adunare Generală, proiecte, activități, party, ANOSR, forum, opoziție activă. La un mic brainstorming, acestea sunt primele cuvinte care ne vin în minte atunci când ne gândim la organizațiile din COSPol. Probabil de unele ai mai auzit până acum, de altele poate nu. Astfel, în cazul în care vreunul din aceste cuvinte ți-a stârnit interesul, de ce să nu afli mai multe despre ce înseamnă cu adevărat să fii un voluntar?
Noi am învățat deja că voluntariatul înseamnă mai mult decât a-ți petrece timpul cu niște oameni. Înseamnă a-ți petrece timpul atât în folosul tău cât și a colegilor tăi, plus toată distracția și lumea nouă pe care le aduce cu sine. Înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât un stil de viață.
Tu cum vrei să-ți petreci studenția?